Tuin beelden
/
Ganesha beelden
Originele handgemaakte Ganesha beelden uit Bali. Verkrijgbaar in verschillende maten. De Ganesha is de god van kennis en wijsheid in het Hindoeïsme. De Ganesha neemt hindernissen weg en beschermt reizigers. Hindoes bidden tot deze god wanneer ze iets nieuws gaan beginnen. Ganesha is de zoon van twee andere goden, Shiva en Parvati. Hij wordt afgebeeld met een kenmerkende olifantenkop en vaak een dikke buik.
Bezig met laden...
Ganesha beeld kopen
Ganesha beeld kopen? Dat doe je voordelig bij Ibiza Sfeer. Vanaf €125 haal jij al een origineel Ganesha beeld in huis. Ben jij op zoek naar een echte blikvanger voor in jouw tuin? We hebben deze beelden op voorraad in 60 cm, 80cm en 100cm hoog. De beelden kunnen natuurlijk ook in huis geplaatst worden.
Onze beelden zijn handgemaakt en dus zeer gedetailleerd en van hoge kwaliteit. Ze zijn afkomstig uit Bali. Natuurlijk is het mogelijk om de beelden te komen bewonderen op locatie. In onze showroom hebben we vaak meer verschillende modellen staan, maak dus snel een afspraak en kom gezellig langs.
Onze Ganesha beelden zijn winterhard en gemaakt van zwaar materiaal. Dat betekent dat ze uitstekend buiten geplaatst kunnen worden, maar natuurlijk ook binnen.

Wat is Ganesha?
Ganesha is een godheid in het Hindoeïsme. Deze god neemt hindernissen weg. Ook ruimt hij obstakels in het leven uit de weg en dient hij als beschermer voor mensen die op reis gaan. Vandaar dat gelovigen tot Ganesha bidden wanneer ze aan iets nieuws in het leven willen beginnen of wanneer ze gaan verhuizen naar een nieuwe plek. Deze god wordt veel afgebeeld in verschillende beelden.
Het verhaal
De vader van Ganesha is de bekende god Shiva en de moeder is Parvati, ook een belangrijke god in het Hindoeisme. Veel mensen dienden Shiva. Toen Parvati op een dag ging baden gaf ze een van de dienaren de opdracht om niemand binnen te laten in huis. Vervolgens kwam Shiva thuis en die werd niet binnen gelaten in huis. Hij werd boos en vroeg wiens dienaar deze persoon nou eigenlijk was.Hierop besloot Parvati dat ze ook graag een dienaar wilde hebben. Uit het stof van haar lichaam en met bidden is Ganesh geboren. Ganesh vond kattenkwaad leuk en vond het daarom ook leuk om de dienaren voor de gek te houden. Omdat Shiva niet vaak thuis was wist hij niet eens dat zijn eigen zoon Ganesha bestond.
Parvati ging op een ochtend weer baden en vroeg aan Ganesha om niemand binnen te laten. Hij zei dat hij zou gehoorzamen. Vervolgens kwam Shiva weer thuis en Ganesh liet hem niet binnen. Hierop werd Shiva weer boos wat uitmondde tot een gevecht. Shiva heeft toen Ganesh onthoofd met zijn wapen. Na deze daad kwamen er veel goden bij elkaar. Parvati was erg verdrietig om het verlies van haar zoon en vroeg aan Shiva of hij Ganesha weer tot leven kon wekken. Ook het zusje van Parvati wilde dat Shiva dit zou doen. Uiteindelijk ging hij akkoord en zei hij tegen zijn dienaren dat ze het hoofd van een slapend kind moeten meenemen. Hierbij mocht het hoofd van de moeder niet gericht zijn naar dit kind.
Terwijl de dienaars deze opdracht aan het uitvoeren waren kwamen ze een olifantenkind met moeder tegen. Deze voldeed aan de eisen dat het hoofd van de moeder niet in de richting van het kind lag. Ze besloten dit hoofd mee te nemen. Shiva ging akkoord met dit olifanten hoofd omdat er tijdsnood was. Vervolgens bracht hij Ganesha weer tot leven. Nu hij een olifanten hoofd heeft was de moeder bang dat Ganesh gepest zou worden. Maar in plaats daarvan besloten de goden om het kind te zegenen.
Zo gaf een van de goden hem de zegen dat mensen voorspoed zouden krijgen wanneer ze Ganesha zouden aanbidden. Ook krijg hij de zegen dat mensen dat mensen hem aanbidden wanneer ze aan iets nieuws gaan beginnen of gaan verhuizen. Wanneer mensen Ganesha aanbieden moeten ze hem zoete dingen schenken. Dat hij erg veel respect voor zijn moeder heeft is een van de dingen waar Ganesh om bekend staat. In deze visie staan moeders boven vaders. In tegenstelling tot wat gebruikelijk was in die tijd.
Het uiterlijk
Vaak wordt een Ganesha beeld afgebeeld met een olifanten hoofd, blote buik en een rat aan de voeten. Ook heeft hij een slurf. Vandaar dat hij ook bekend staat als de Hindoe olifant god. Boven deze slurf staat een Ohm teken, dit is een spiritueel teken dat vaak gebruikt wordt tijdens meditaties en is de vibratie waaruit het heelal is ontstaan.Ganesha beelden worden vaak afgebeeld met vier verschillende handen. Deze hebben allemaal een eigen betekenis.
De hand linksonder bevat vaak snoepgoed omdat hij een echte zoetekouw was. Het verhaal gaat daarom ook dat dit symbool staat voor een zoete beloning die je krijgt wanneer je het pad van verlichting bewandeld.
In de hand linksboven houdt Ganesh een lasso of touw vast. Het vangen van kwaad en temmen plus onder controle houden van de geest is waar deze hand voor staat.
In de hand rechtsonder houdt Ganesha een afgebroken slagtand vast. Dit staat voor afstand nemen van het slechte en bewaren van het goede.
De laatste hand is die rechtsboven waarin hij een bijl vasthoudt. Deze bijl staat voor het bevrijden van de mens van bindingen.
In sommige gevallen heeft het Ganesha beeld een rat bij de voeten afgebeeld. Dit is zijn Vahana. Dat betekent vervoersmiddel.
Feestdag voor Ganesha
Ganesha heeft binnen het Hindoeisme zijn eigen feestdag. Deze feestdag heet Ganesh Chaturthi. Op deze dag wordt zijn geboorte gevierd. Dit is ieder jaar in augustus of september. Deze feestdag kan wel tien dagen duren. Op de eerste dag wordt er een Ganesha beeld gekocht en er worden offers gedaan bij het beeld, welke vaak op een altaar geplaatst is. Dit wordt gedaan rond 12 uur middags. Ook wordt het beeld versierd. Gedurende de volgende dagen wordt er in de ochtend en in de avond zoete offers gedaan.